You are currently viewing Osteoporoza

Osteoporoza

  • Post author:
  • Post category:Articol

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos.

Oasele devin fragile, astfel încat chiar și o căzătură ușoară, reflexele, activitățile de zi cu zi, pot provoca aparitia unei fracturi.

Pentru ca sistemul osos să fie puternic de-a lungul vieții, organismul îndeparteaza osul vechi și îl înlocuiește treptat cu unul nou. Masa osoasă se formează în copilărie și adolescență, oasele crescând și devenind lungi și puternice. Acest proces de creștere și dezvoltare continuă până în jurul varstei de 25 de ani, moment în care se atinge masa osoasă maximă.

Deși nu există o cauză exactă a acestei boli, oamenii de știință au gasit o serie de cauze probabile a osteoporozei, acestea împărțindu-se în: cauze fiziologice și cauze secundare.

Simptomele osteoporozei

  •  dureri de spate (fiind vorba despre o vertebră fracturată sau doar tasată);
  • scadere în înaltime, dar nu mai mult de 1,5cm pe an;
  • postura incorecta, incovoiată.

Factori de risc

Cei mai importanti factori de risc sunt:

  • sexul: femeile au șanse mai mare de a dezvolta afecțiunea;
  • vârsta: riscul de osteoporoză crește odata cu vârsta;
 

Bineințeles, există și alți factori de risc precum: rasa, moștenirea genetică, înălțimea, perioada de menopauză, stilul de viață, starea generală de sănătate, anumite tratamente, consumul de steroizi, lipsa mișcării, excesul de alcool și fumatul.

Tratamentul osteoporozei

Odata instalată osteoporoza, nu este posibilă refacerea masei osoase. Totuși, interventia precoce poate preveni osteoporoza iar cea tardivă poate opri progresia bolii. Dacă este prezentă o cauză secundară, tratamentul specific are scopul îndepărtării cauzei.

Metode fizice: